poniedziałek, 3 lutego 2014

Makaron z sosem z pieprzu cytrynowego z dodatkiem brukselki // Pasta with lemon pepper sauce and brussels sprouts



 Trudno mi powiedzieć, czy lubię brukselkę. Szczerze powiedziawszy, to w przeszłości rzadko ją jadałam, a jej smak umknął mi w pamięci.  Jako, że jestem wielką fanką makaronu, postanowiłam z nim połączyć brukselkę. Muszę przyznać, że to bardzo udany duet. Lekki, orzechowy smak razowego makaronu świetnie smakuje ze słodką brukselką. Jednak następnym razem pokroję brukselkę na ćwiartki, żeby bardziej przegryzła się smakiem obłędnego sosu. Polecam szczególnie osobom, które nigdy nie lubiły brukselki. Od tej pory będzie to Wasze ulubione warzywo!



SKŁADNIKI (3 porcje)
400 g surowego mięsa
450 g mrożonej brukselki
400 g ugotowanego al dente makaronu razowego
200 g gęstego jogurtu naturalnego
łyżeczka serka topionego
czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
pieprz cytrynowy
zioła prowansalskie
gałka muszkatołowa
chili
sól

PRZYGOTOWANIE
Wrzuć na patelnię mięso i dolej ok. pół szklanki wody. Dopraw gałką muszkatołową, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem cytrynowym. Patelnię przykryj pokrywką, aby mięso się poddusiło.  Sprawdzaj co jakiś czas, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak będzie, to zdejmij pokrywkę. Dodaj 1/3 szklanki wody, jeśli cała wyparowała. Gotuj 2-3 min., aby woda pochłonęła smak mięsa. Odlej wodę z z patelni do kubeczka, ponieważ będzie ona bazą sosu. Wlej ją do rondelka/garnuszka. Dodaj do niej  musztardę, jogurt i serek topiony. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody. Dopraw.  Czas ugotować brukselkę. W garnku doprowadź wodę do wrzenia, przypraw ją pieprzem cytrynowym, gałką muszkatołową, ziołami prowansalskimi, solą i chili. Możesz gotować wszystkie brukselki na raz albo partiami. Gotuj je przez 2 minuty, następnie chłodź w misce z zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.  Kiedy już się ugotują, wrzuć je do sosu. Możesz pokroić je na ćwiartki, aby bardziej go wchłonęły. Chwilkę podgotuj. Na talerz wyłóż makaron razowy, następnie mięso i sos z brukselkami. Dokładnie wymieszaj.


INGREDIENTS (3 servings)
400 g meat
450 g frozen brussels sprouts
400 g cooked al dente whole wheat pasta
200 g thick natural yoghurt
teaspoon processed cheese
big teaspoon mustard
lemon pepper
provancial herbs
nutmeg
chilli
salt

INSTRUCTIONS
Add to the pan a meat and pour about half a cup of water.  Season with nutmeg, provancial herbs, salt and lemon pepper. Cover the pan to make the meat suffocated. Check from time to time, wheter the meat is soft. If it is,  uncover the pan. Pour 1/3 a glass of water if the whole evaporated. Cook for 2-3 minutes to consuming the flavor from meat. Drain off the water from the pan to the cup, because it will be our base to make the sauce.  Pour it into an another pan. Add the mustard, yoghurt and processe cheese. Mix thoroughly. If the sauce is too thick, add some water. Season.It is the time to cook the brussels sprouts. In a pot bring the water to boil. Season it with the lemon pepper, nutmeg, provancial herbs, salt and chili. Cook them for 2 minutes, next cool them in a bowl with cold water. When all brussel sprouts will be ready, add them into the sauce. You can cut them into quarters, to more absorb the sauce. Cook for the moment. Lay off on a plate a whole wheat pasta, next meat and the souce. Mix gently, but thoroughly.

4 komentarze:

  1. Bruselka to zdecydowanie smak dzieciństwa i mamusinych zup. Jakos sama jeszcze z niej nic nie przyrządzałam, a ona jest przecież tak przyjemnie słodziutka ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja brukselkę bardzo lubię, więc chętnie z przepisu skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja brukselkę od czasu do czasu kupuję. Nie lubię jej jakoś specjalnie, ale też nie żebym nie lubiła. Z makaronem chętnie zjem:)

    OdpowiedzUsuń